Gergerlioğlu: Zırhlı araç olayları neden sadece Kürt şehirlerinde oluyor?
Zırhlı aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 12 yaşındaki Tajdîn Adal’ı ziyaret eden Ömer Faruk Gergerlioğlu, çocuğun beyin kanamasında artış olduğunu belirterek, “Bu olaylar neden Kürt kentlerinde oluyor ve diğer illerde değil mi?” diye sordu.
Şırnak merkezde 30 Ağustos’ta zırhlı polis aracının çarpması sonucu ağır yaralanan 12 yaşındaki Tajdîn Adal’ın hayati tehlikesi sürüyor. Şırnak’ta yapılan ilk müdahalenin ardından Batman’daki özel bir hastaneye kaldırılan Adal’ın, beyin kanaması geçirdiği belirlendi. Tedavinin devam ettiği hastanedeki raporlarda olay ‘adli vaka’ olarak kaydedildi.
Batman’a gelerek Adal ve ailesini ziyaret eden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çocuğun bilincinin bulanık olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, “Tajdin Adal’ı hastanede ziyaret ettik. Onu yoğun bakımda gördüm. 11 yaşında, 6. sınıfa giden bir çocuk. Bilinci biraz bulanık. Onunla konuşmaya çalıştım. Ne kadar ileri gidiyorsun, kaç yaşındasın gibi sorular sordum ama cevap veremedi. Beyin kanaması geçirdi. Şu anda ameliyatsız olarak takip ediliyor. Ancak tomografi sonuçlarında beyin kanamasında hafif bir artış var. Onu da durdurabileceklerini düşünüyorlar. Çocuk gözetim altında. Durum daha iyi veya daha kötü olabilir. Annesi de oradaydı. “Çocuğumun hayatı önemli, başka bir şey istemiyoruz” dedi. Annesi kazanın nasıl olduğunu bilmiyor. Polis onu aradı ve aracın kaza yaptığını söyledi. Beyin kanamaları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. İlaçlar ameliyatsız olarak takip edilerek verilmektedir. Çocuğun ağır ilaç tedavisi aldığı ve travmanın geçmesi bekleniyor. Şu anda beslenme sorunları yaşıyorlar. “Kendisine geldiğinde ona yiyecek verilir.”
‘KÜRT ŞEHİRLERİNDE NEDEN OLUYOR?’
MA’da yer alan habere göre; Çocuk oyun alanlarından zırhlı araçlar kaldırılmadığı sürece bu tür olayların devam edeceğine işaret eden Gergerlioğlu, “Çocukların bisiklete bindiği, top koşturduğu, oyun oynadığı alanlarda zırhlı araçların olmaması gerekiyor. Barışçıl bir çözüm düşünülmediği takdirde Kürt şehirlerinde çocukların yürüdüğü sokaklarda zırhlı araçlar dolaşacak ve birçok kaza yaşanacaktır. Şu ana kadar onlarca kaza oldu ve çoğunu takip ettim. Bisiklete binen bir çocuğun tespit edilmesi söz konusu olduğunda zırhlı araçların görünürlüğünün son derece sınırlı olduğunu gördüm. Dolayısıyla zırhlı araçların çocukların oynadığı yerlerde dolaşmasının kazaya davetiye çıkardığı aşikar. Şu ana kadar buna benzer birçok olayla karşılaştık. Bazı durumlarda çocuklar yaralandı, bazı durumlarda öldüler ve bunların hepsinde bu olayların örtbas edildiğini biliyoruz. Önemli bir ceza verilmedi. Çoğunlukla kararlar ‘kovuşturma yapılmadan’ ya da ‘çocuğun kusurlu olduğu’ şeklinde veriliyordu. Bunun siyasi bir boyutu olduğunu düşünüyoruz. Bu olaylar neden diğer illerde değil de Kürt şehirlerinde oluyor? Eğer barış sağlansaydı ve sorunlar Anayasa çerçevesinde çözülseydi çocukların oynadığı yerlerde zırhlı araçlar olmazdı ve bu kazalar yaşanmazdı. Şu ana kadar yaşananlar ortada. “Bundan sonra çocukların zırhlı araçlarla hayattan koparılmaması için Kürt sorununa çatışmasız, barışçıl bir çözümün bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)