İGA İstanbul Havalimanı, A-SMGCS Sisteminde Yönlendirme Servisini (Level 3) Hayata Geçirdi
Dünyanın en kıymetli global aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda geliştirdiği ve dünyada bu düzeydeki (Level 3) birinci uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Denetim Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdi. Sistem, ileri düzey durum farkındalığı ve operasyonel denetim için en uygun entegrasyonu sağlamasıyla dikkat çekiyor.
Daha sürdürülebilir bir havalimanı için; havacılık bölümündeki yeni teknolojilerin, mevcut uygulamalara ve prosedürlere süratlice adaptasyonu konusu gün geçtikçe ehemmiyetini artırıyor. İGA İstanbul Havalimanı da bu doğrultuda gerekli planlama çalışmalarını, Eurocontrol şartnamelerine ve Eurocae performans kriterlerine yüzde 100 uyumlu, ulusal ve milletlerarası kurumların kuralları çerçevesinde, tüm paydaşların muhtaçlıklarını optimize ederek; havayolları, başka havalimanları, uçak üreticileri ve kesimin dinamik yapısına uygun alt kümeler ile birlikte ortak çalışmalarla yürütüyor.
Artan uçuş trafiğiyle; en yüksek güvenlik düzeyini koruyarak tıpkı vakitte mevcut pist ve taksi yolları kapasitesini maksimize etmeyi amaçlayan İGA İstanbul Havalimanı, dünyada bu düzeydeki (Level 3) birinci uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Denetim Sistemi (A-SMGCS) teknolojisinin “Yönlendirme Servisini” hayata geçirdiğini açıkladı.
İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Eurocontrol PRC Üyesi İsmail Hakkı Polat’ın sunumunu yaptığı A-SMGCS lansmanına DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, Avrupa Komitesi DG Move Genel Müdürü Henrik Hololei, SESAR JU İcra Yöneticisi Andreas Boschen, Eurocontrol DG Danışmanı Haydar Yalçın, AHEN ve SAAB şirketlerinin de üst seviye yetkilileri katıldı.
Tüm paydaşlar için kazan & kazan durumu kelam konusu
İstanbul Havalimanı’nda 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 adet taksi yolu, 367 stand ile 14 milyon metrekare PAT alanı ile İstanbul Havalimanı tüm hava tarafı operasyon alanını kapsayan A-SMGCS sisteminin, 2018’den bu yana kullanımda olduğunu belirten İsmail H. Polat, sistemin tüm işlevlerinin DHMİ Seyrüsefer ve Elektronik Daire Başkanlıkları, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Denetim Kulesi grupları, sanayi paydaşımız AHEN – SAAB mühendisleri ile ortak geliştirildiğini ve İGA İstanbul Havalimanında 7/24 operasyonda olduğunu belirtti. “Uçakların ve araçların hareketini her şartta ve trafik yoğunluğunda destekleyen bir sistem olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS), İGA İstanbul Havalimanı’nda gelişmiş, ileri düzey durum farkındalığı ve operasyonel denetim için en uygun entegrasyonu sağlıyor. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda, bu düzeydeki (Level 3) birinci uygulama olan ‘Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi’ (A-SMGCS) teknolojisini hayata geçirdiğimiz için heyecanlıyız” diyen Polat, sistemin havalimanı işletmecilerine daha inançlı, havayolu nakliyatı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi müddetleriyle daha süratli ulaşım imkânı sunduğuna dikkat çekti.
A-SMGCS konsepti dört basamaktan oluşuyor
A-SMGCS ile hava durumundan bağımsız, durumsal farkındalığı da kaybetmeden hava tarafı operasyonlarında Nezaret (Seviye 1), Emniyet Dayanağı (Seviye 2), Yönlendirme (Seviye 3) ve Rehberlik (Seviye 4) hizmetleri devreye alınırken, hava tarafı operasyonlarındaki tüm paydaşların performansı da takip edilebiliyor. A-SMGCS sistemi ile hava aracı ve yer aracının pozisyonunu, kimliğini ve takibi sağlanırken, bilhassa her şarttaki hava koşullarında yer hareketi operasyonlarının güvenliğini ve verimliliğini artırılması amaçlanıyor. A-SMGCS sistemi, tüm işlevleri ile başta operasyonel verimlilik olmak üzere havalimanı kapasite idaresi, emisyon ve gürültü tesir azaltımı üzere gibisi tüm süreçlerin aktif halde yönetilmesine yardımcı oluyor.
Dünya genelinde A-SMGCS sistemleri gerek altyapılarının uygun olmaması gerekse altyapı düzgünleştirme yatırımlarının yüksek olması nedeni ile genelde Düzey 2 seviyesinde limitli kullanımda kalıyor. İstanbul Havalimanı’nda uygulanan Düzey 3 (Yönlendirme-Her bir uçak/araç için en etkin rotanın belirlenmesi) ve altyapısı hazırlanan Düzey 4 (Rehberlik-Pilot ve yer araç sürücülerinin tahsis edilen yolu takip etmesinin sağlanması) ile birlikte uçakların optimum taksi yollarının kullanılmasının sağlanması, uçak yer hareketlerinin daha inançlı ve verimli olması ile birlikte karbon salınımının azalması kaçınılmaz olacak.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı