Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: “Ukrayna’dan Gıda İhracatını Destekleyebilirsek En Yoksul Ülkelere Yardım Ederiz”
Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenski, İstanbul’da düzenlenen TRT Dünya Forumu’na canlı iletişim ile katıldı; “Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile ortak çabalarımızla açlık tehdidini durduruyoruz. Geçenlerde Endonezya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde ‘Ukrayna’nın barış formülünü’ tanıttım. Bu formül Rus saldırganlığına son verebilir ve yerini tesis edebilir. Ukrayna ve diğer halklar için uluslararası hukuk kuralları gereğince gıda krizi barış formülümüzün bir unsurudur. Bu konuda Türkiye’nin cumhurbaşkanlarında bunu yüzde 100 görebiliriz. Ukrayna’dan gıda ihracatını destekleyebilirsek, en fakir ülkelere yardım etmiş oluruz” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum’a canlı temasla katıldı. Zelensky dedi ki:
“Bu yıl yaşanan gıda kriziyle birlikte küresel pazarımız istikrarsızlaşıyor. Afrika ve Asya başta olmak üzere farklı ülkeler bunu hissetti. Ancak başta Rusya’ya karşı savaşan askerlerimiz ve diplomasi gücümüz olmak üzere yiğit askerlerimiz bir başlangıç yapmaya çalışıyor. Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından donanma ihracatı yaptık.Yine başardık.Bu yılın Temmuz ayından bu yana 40 ülkeye 13 milyon tonun üzerinde tahıl ürünü ulaştırdık.Küresel pazar bunu hissetti ve bunu yapan ülkeler Gıda ürünlerimizi tüketmek toplumsal istikrarda da bunu gördük.Bu bizim gücümüz.Ukrayna,Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile ortak çabalarımızla açlığı durduruyoruz.Tehdidi durduruyoruz.Geçenlerde ‘Ukrayna’nın barış formülünü’ G20’de tanıttım. Endonezya’daki zirve.Bu formül Rus saldırganlığını sona erdirebilir ve Ukrayna ve diğer halklar için uluslararası hukukun yerini alabilir.Gıda krizi barış formülümüzün bir unsurudur.Yüzde 100 Sonuç olarak görebiliriz Bu konuda Türkiye’nin liderlerinde var. Günah ihracatını destekleyebilirsek, en fakir ülkelere yardım etmiş oluruz.
“RUSYA İHRACATIN GERÇEKLEŞMESİNİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAVAŞLATIYOR”
Bugün itibariyle 13 milyondan fazla tahıl ürünü ihraç ediyoruz. Ancak aslında 10 milyon ton ihracat yapabiliriz. Çünkü tahıl girişimine katılan limanlarımız kapasitelerinin sadece yüzde 50’sini kullanıyor. Rusya bilinçli olarak bu ihracatın gerçekleşmesini yavaşlatıyor. Farklı kontroller oluşturarak ve oluşturmak isteyerek. Neden? Niye? Çünkü bugün itibariyle 80’den fazla gemi beklemede. Sadece ticaretten bahsetmiyoruz. Bu, yüzbinlerce insanın eksik yemek alabileceği anlamına gelir. Birçok insan, gıda ürünleri için daha fazla ödeme yapmak zorunda. Çünkü bir devlet bütün ülkelere gıda ürünleri ile şantaj yapıyor. Bir gemi gönderirken bu geminin varış süresi yaklaşık 3-5 haftadır. Ancak bu nedenle her ay 2-3 milyon ton Ukrayna tahılını eksik gönderiyoruz. Bölgemiz mutlaka bu sorunu çözebilecek potansiyele sahiptir.
Tüm ortaklarımıza sözde ‘barış formülünü’ uygulamak için bir madde seçmelerini öneriyorum. Türkiye’nin tahıl girişiminde olduğu gibi adım adım istediğimiz güvenlik mimarisini yakalamış olacağız. Nükleer ve radyasyon güvenliğini sağlamak, gıda güvenliğini sağlamak, güç güvenliğini sağlamak ve çılgın Rus füze terörüne bir son vermek, tutsaklarımızın serbest bırakılmasını sağlamak. Ortada Türkiye ve özellikle Sayın Recep Tayyip Erdoğan esir değişiminde çok yardımcı oldu ve bunun için çok minnettarız.
Bir sonraki konu, BM Şartı’nın yerine getirilmesini ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün restorasyonunun garanti altına alınmasıdır. Aynı zamanda herhangi bir gerilimin yeniden tırmanmasını önlemek için. ‘Ukrayna barış formülü’ çok açık.
Tahıl girişimi kapsamında Mayıs ayında Ukrayna limanları üzerinden ihracata başlamak gerçekçi görünmese de, yine de olabilir. Sizlerle olan gücümüz sayesinde Temmuz ayında buna başladık. Desteği için Türkiye’ye teşekkür ediyorum.”